Objevovaní s Terkou: Na Ukrajinu za lyžováním

Jako každý rok jsem i letos přemýšlela, kam se v zimě vydat na hory. Zaujala mě představa nekonečných prašanových polí v kombinací s borščem a šašliky. Vyrazila jsem tedy na Ukrajinu společně s partou skvělých lyžařů i přátel. Konkrétně do oblasti Podkarpatí, které se rozkládá jen kousek za hranicí se Slovenskem.
 
V pátek večer nakládám věci do autobusu a jsem s smířená s cestou, která je na mě až nepříjemně dlouhá. Po osmnácti hodinách podrážky mých bot přistávají ve velké kaluži u penzionu v městečku Jasiňa. Kdo by to čekal, když jsme jeli za sněhem. Od první chvíle si tedy přejeme, aby se všechny dešťové kapky proměnily ve vločky.
 
B815A198-5E3F-4472-A1FD-4D8D9E500299  B413A19E-3DB2-4885-9109-F05634C0B7E1
 
První dny trávíme především poznávání místní kultury, ochutnávání místních pokrmů a taky nápojů. Co si budeme, nedát si panáka ukrajinské vodky by byl hřích. 
Po dvou dnech se přesunujeme do centra freeridového ráje, Dragobratu! Autobus však zůstává zaparkovaný v údolí a my volíme pro přesun gazíky, jelikož v zimě se nahoru vlastními silami nedostaneme.
 
Středisko Dragobrat leží 1200 metrů nad mořem a areál sestavuje šest vleků, dvě lanovky a nespočet horských hotelů a penzionů. Ten pravý ráj ale začíná až u horních stanic lanovek.
 
Naše zavazadla vykládáme na schodech u penzionu Juliana, kde nás vítá usměvavý Vasil. 
První večer tady si každý volíme svůj program. Já jsem neodolala čanu (kádi s vodou, kde se topí v malém kotlíku) a sauně, po které jsem se mohla plácnout do čerstvě napadaného prašanu. 
 
4937DE90-0108-48CB-BBCA-95558C4F2BBE
 
Ale zpátky k Gragobratu. Vrcholky v okolí dosahují až 1700 metrů nad mořem a mírné, za to dlouhé poloniny si věřím zamilujete stejně, jako já! Patřím k těm, co si na vrcholky rádi vyšlápnou na skialpech po svých, tady mi to však počasí moc nedovolovalo. Společně s ostatními jsem tedy ráno usedla do rolby a nechala se vyvézt - někam. Na hřebeni nazouváme lyže a společně s místními průvodci se spouštíme prašanovými polemi dolů. Celý den si tedy vozíme zadky rolbou nahoru a dolů jezdíme prakticky každou jízdu jinudy. 
 
Většině z vás se v hlavě promítne otázka, kolik asi taková sranda na rolbě stojí? 
Celodenní vyvážení rolbami přišlo bez stovky na patnáct stovek a za den jsme stihli 11-15 jízd. Pokud tedy nejste rozmazleni středisky z Alpských zemí, je Ukrajina stvořena pro skvělý zážitek a lyžovačku.  Taky vás v mnoha případech překvapí, teplá voda občas teče jen když otočíte kohoutek na studenou, okno má naopak namontovanou kliku a vy si lámete hlavu, jak okno vůbec otevřít, vaječná omeleta vůbec nepřipomíná vaječnou omeletu nebo jste v údivu, když vám k večeři na talíři přistane karbanátek s rizotem. Ukrajina je jedinečná a svá, stejně jako každá země. 
 
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz