Dobývání Mexika a Kuby

foto_mexiko

 

Latinská Amerika skýtá mnoho pokladů a jedním z nich je právě Mexiko a Kuba.

 

Nejdřív, ale než vyrazíte do Mexika a na Kubu, je zapotřebí se seznámit s místními zvyky, které Vás mohou z počátku velmi zaskočit. Lidé jsou zde daleko otevřenější než v Evropě a nikdy nesmíte říct něco úplně na přímo. Když Mexičan chce zrušit nějaký plán, nebo říct ne, vždycky to dlouho obchází než z toho vyplyne, že nemůže nebo nemá zájem dorazit.

Když cestujete do Mexika, musíte hodně dbát na svou vlastní bezpečnost, oproti tomu na Kubě to nejhorší, co se Vám může pomalu stát je, že Vás okradou. Ale co se týče Mexika, zde si musíte uvědomit, že tady Vám může jít pomalu i o život, ale když budete dodržovat všechny zásady bezpečnosti, nic by Vám nemělo hrozit. Mexiko právě není tou nejbezpečnější lokalitou na světě a násilné trestné činy se dějí dennodenně, proto je zapotřebí vědět, kde člověk může a kde nemůže chodit, na kterých místech se může zdržovat apod. Za to třeba jednou z věcí, která Vás může zaskočit na Kubě, je nedostatek pitné vody. Když jsem tam teď byla, nejednou se mi stalo, že jsem neuměla s kamarádkou najít vodu v obchodě, konkrétně jsme byly jeden den v Havaně, kde jsme až v 5. obchodě vodu koupily. Podobné je to i s potravinami a také v obchodech není tak moc velký výběr.

Co se týče kuchyně na Kubě a v Mexiku, tak jednoznačně vítězí ta mexická. Rok jsem žila v Mexiku, přesněji v Mazatlánu, a právě tam jsem se teď na měsíc vrátila. Nejčastěji se v tomto městě, kromě tacos a guacamole, kdy za mě nejlepší jsou jednoznačně „tacos al pastor“, jí i hodně mořských plodů, převážně těch syrových. Mezi mé nejoblíbenější jídla patří ceviche de camarón (ceviche z krevet), ceviche de sierra (údajně španělská makrela, která se nedá v ČR sehnat), aguachile, molcajete de camarón, molcajete de mariscos (z mořských plodů) a taky samozřejmě čerstvé ústřice, které se dají klidně koupit za hubičku na pláži a nedají se porovnat s těma, které jsem jedla v Evropě. Kromě toho taky doporučuji třeba salát z nopalu, což je kaktus, je to zdravé, výživné a chuťově hodně dobré. Ti, kteří mají rádi pálivé věci, Mexiko bude země pro Vás, přestože mexické jídlo nemusí být v základě pálivé, ale díky různým omáčkám je.

Co se týče pití, typickým alkoholem je tequilla, kromě tequily stojí ale i za vyzkoušení mezcal, což je ještě silnější než tequilla, potom pulque – fermentovaný nápoj, který vymysleli už údajně Aztékové, nejčastěji je proto k dostání v hlavním městě a okolí. V Česku známe hlavně Coronu, ale lokální pivovary mají někdy dobrá piva, jednou z dobrých mexických značek je Modelo. Když se posuneme od alkoholu dál, tak stojí za to ochutnat agua de horchata, agua de jamaica, agua de tamarín, což jsou domácí limonády, které si můžete objednat v restauracích. 

Na Kubě asi doporučuji zkusit langustu, ale někdy to může být risk, když jí neudělají dobře. Jinak asi co se týče jídla, není ho tolik na výběr, takže ideálně asi ovoce, to je výborné. Jinak pravé kubánské mojito je taky super. Doporučila bych kromě mojita coco loco (což je kokosová voda, med, rum, limetka) je to osvěžující a pak si můžete sníst i ten kokos.

Ohledně míst, která musíte navštívit, tak v Mexiku to je určitě Cabo San Lucas, nachází se to na Kalifornském poloostrově a je to tam podle mě hezčí i než na Cancúnu, ale zase na Yucatan a do Quintana Roo je skvělé jet na mayské památky – Chichén Itzá, jeden ze sedmi novodobých divů světa a do Cenote.  A když už tam budete, tak si lodí zajeďte i na Cozumel, kde je úžasné potápění. Kromě toho stojí za to jet do Chihuava, Oaxaca, Sinaloa – Mazatlán, Jalisco – Guadalajara, Tequita, Nayarit. Mexiko je obrovské, takže na něj budete potřebovat spoustu času, ale stojí za to. Když se přesunete na Kubu, stojí za to určitě se zdržet alespoň 3 dny ve Vinales, navštívit Cayo Jutías, Trinidad a Playa Larga.

Nezapomeňte žít! Začněte cestovat, pokud můžete!

@michaela_dudova

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz